از آنجایی که این روزها بیشتر کودکان در شهرها با محدودیتهای معمول زندگی شهری روبرو هستند فرصتهای کمتری برای حضور و تجربه در طبیعت به دست میآورند. لذا برگزاری برنامههایی متنوع اعم از بومگردی، سفر به روستا و برگزاری جشنهای روستایی این امکان را فراهم میکند تا کودکان بتوانند با جوانب مختلف بومگردی و زندگی روستایی آشنا شوند و از مزایای حضور در طبیعت بهره گیرند. از نگاه مهدکودک قصهمن از مهمترین مزایای این آشنایی موارد زیر را میتوان نام برد:
الف به دلیل نزدیکی روستاها به طبیعت، زمانی که کودکان در محیط روستایی قرار میگیرند این امکان برای آنها فراهم میشود تا در ارتباط مستقیم با جاذبههای طبیعی باشند. جاذبههایی همچون گیاهان، کوهستانها، رودخانهها و حیوانات و …. که این خود یک بستر مناسب است برای انجام فعالیتهای جسمی در فضای باز که مهارتهای جسمی کودک را در ابعاد گستردهای تقویت میکند.
کودک در ارتباط خود با طبیعت با موضوعات متنوعی روبرو میشود و هر موضوع مانند راز شگفتانگیزیست که او را ترغیب میکند تا آن را با تلاش خود کشف کند. در این جریان کشف و فراگیری با چالشهایی روبرو میشود که برای حل آنها نیازمند آن است تا راههای متفاوتی را آزمایش و امتحان کند. به این ترتیب مهارت حل مسئله در کودک تقویت مییابد.
این تجربهی حضور در طبیعت نه تنها برای رشد جسمی و ذهنی کودکان مفید است بلکه با توجه به شناختی که نسبت به تاثیرات و اهمیت طبیعت بر زندگی انسانها به دست آوردند، احترام به محیطزیست و مسئولیتپذیری نسبت به نگهداری از طبیعت را به عنوان یک ارزش میآموزند.
ب شناخت فرهنگهای متفاوت به انسان کمک میکند تا به درک بهتری از هویت خود دست یابد. لذا آشنایی با زبانها، قومها، آداب و رسوم، ادیان، باورها، داستانهای محلی، پوششهای محلی و موسیقی فرصتیست تا کودکان بتوانند هویت و ریشهی خود را بشناسند و توانمندیها و علایق خود را کشف نمایند. آشنایی کودکان به فرهنگهای متنوع روستایی بستریست تا آنان نسبت به دنیای پیرامون خود آگاه شوند و به تنوع و گستردگی فرهنگها پی ببرند. این گستردگی فرهنگی در دنیا، کودکان را به سوی فرهنگ صلح و آزادی سوق میدهد و آنان میآموزند که هر کس شایستهی آن است، آنطور که دوست دارد زندگی کند.
از تنوع فرهنگی در روستاها میتوانیم برای ایجاد فضای گفتوشنود با کودکان استفاده کرد. فضایی صلحآمیز که در آن کودکان بتوانند آزادانه نظرات خود را در رابطه با سنتها و آدابورسوم مختلف هر روستا بیان کنند. این امر به تقویت تفکر منطقیِ کودکان بسیار کمک میکند.
پ بومگردی و سفر به روستا را میتوان به عنوان یک کلاس درس و بستر آموزشی بکر درنظر گرفت که در آن کودک با استفاده از حواس پنجگانهی خود(بینایی، شنوایی، بویایی، لامسه، چشایی) به صورت مستقیم با محیط تعامل میکند. هر چقدر این تعامل آزادانه و مستقل باشد به کودک انگیزه و شوقی میدهد تا تمام حواس پنجگانه و ادراک خود را برای کشف رازهای طبیعتِ پیرامون خود، به طور مستقیم و بدون مداخلهی افراد دیگر به کار گیرد. که این امر موجب تقویت این حواس در کودک میشود. کودک در این کلاس آموزشیِ طبیعی بسیاری از این مفاهیم را بدون نیاز به معلم و تسهیلگر فرامیگیرد. مفاهیمی همچون آشنایی با گیاهان، محصولات کشاورزی، نحوه رشد آنها، آشنایی با دامداری، حیوانات اهلی، ویژگی آنها، فواید نگهداری از آنها، آشنایی با تنوع آبوهوا هر منطقه روستایی و…
با توجه به آنچه از اهمیت بومگردی و آشنایی با روستاها ذکر شد، مهدکودک قصهمن در کنار تمام فعالیتهای روزانهی خود برای آشنایی کودکان با تنوع فرهنگها، در روز بومگردی و روستا در محیط مهدکودک فضایی شبیه به فضای بومگردی و خانههای روستایی فراهم میکند تا کودکان بتوانند در این بستر تجربهای از زندگی روستایی را کسب کنند. در واقع برگزاری این مراسم، انگیزهای در کودکان ایجاد میکند تا در جهت شناخت و کسب آگاهی بیشتر در رابطه با زندگی و فرهنگهای روستایی تلاش بیشتری نمایند. حال همراهی شما خانوادهها در کنار تیم قصهمن بسیار ارزشمند است که موجب تقویت انگیزه در کودکان برای شناخت بیشتر فرهنگها میشود. شما عزیزان میتوانید با ایجاد سفرهای بومگردی و روستایی کودکان خود را از مزایای این تجربهی بکر بهرهمند سازید.